Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Ekologické zemědělství

Info - Tisknout - Poslat(@) - Stáhnout - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

>>> Ekologické zemědělství (tento referát pochází ze skola.memopage.cz) <<<
[něco o eko-zemědělství v globále a informace o situaci v ČR]

Co je ekologické zemědělství?
Ekologické zemědělství je hospodaření s kladným vztahem ke zvířatům, půdě, rostlinám a přírodě bez používání umělých hnojiv, chemických přípravků, postřiků, hormonů a umělých látek. Jedná se o velmi pokrokový způsob hospodaření, které staví na tisíciletých zkušenostech našich předků a bere ohled na přirozené koloběhy a závislosti. Tak umožňuje produkovat vysoce hodnotné a kvalitní potraviny. Rozvíjí se již několik desetiletí a od r. 1994 je součástí zemědělské politiky EU.

Pěstování rostlin:

Základem všeho je zdravá půda. Ta vyživuje rostliny a je proto předpokladem našeho života a zdraví. Organickým hnojením, velmi pestrými osevními postupy a šetrným zpracováním půdy dosahujeme její přirozené úrodnosti.
Prostřednictvím půdy vyživuje ekologický zemědělec své rostliny - nehnojí rostliny nýbrž půdu. Díky střídání plodin na poli a mnohotvárné kulturní krajině v jeho okolí jsou rostliny schopné samy se postarat o své zdraví a úspěšně se bránit proti chorobám a škůdcům. S využitím nejmodernější techniky ekologický zemědělec provádí mechanickou regulaci plevelů. S technikou, přizpůsobenou přírodě, je možné se obejít bez chemicky syntetizovaných pomocných látek. Ekologické zemědělství se dobrovolně zříká odrůd, získaných cestou genového inženýrství.

Chov zvířat:

V ekologickém zemědělství jsou zvířata začleňována do koloběhu. Dostávají krmení převážně z produkce vlastního ekologického podniku a je jim umožňováno, aby si žila a chovala se tak, jak je jim od přírody vrozeno. Za to, že jsou chována v souladu se svými vrozenými potřebami se odměňují vitalitou a dobrým zdravím. Výsledkem jsou chutné produkty, které můžeme užívat s dobrým svědomím.
Ekologická farma chová jen tolik hospodářských zvířat, kolik je schopna uživit vlastní produkcí krmiv. Masové chovy a jezera kejdy či hnoje jsou proto vyloučena. Zakázány jsou genové manipulace, používání hormonů a přenosy embryí.

Grafický znak pro označování bioproduktů

Pravé biopotraviny jsou označené grafickým znakem BIO (případně jeho schválenými modifikacemi) s nápisem "Produkt ekologického zemědělství".
Tato značka zaručuje, že produkty byly kontrolovány na každém kroku od výrobce až ke konečnému spotřebiteli. Správně označený bioprodukt nese i znak kontrolní organizace: CZ-KEZ.
U nebaleného zboží musí prodejce prokázat původ svého zboží
originálem platného osvědčení o původu biopotraviny či bioproduktu.

Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO

V české republice existuje Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO. Je celostátní nevládní organizace sdružující rolníky, zpracovatelské a obchodní organizace, spotřebitele, školy a podniky služeb orientující se na ekologické zemědělství a uplatnění jeho produktů. Poskytuje komplexní služby svým členům, počínaje pomocí s přechodem na ekologický systém hospodaření, přes pomoc při řešení odborných i administrativních problémů, až po podporu prodeje, propagaci bioproduktů, vzdělávání a zastupování zájmů vůči kontrolní organizaci či státním orgánům. Má blízko ke svým členům - o to se stará deset regionálních center svazu na celém území ČR. Má v současné době 500 členů, z toho 400 zemědělských podniků, které obhospodařují na 115 tisíc hektarů zemědělské půdy. Podporuje spolupráci se spotřebiteli a přáteli ekologického zemědělství prostřednictvím PRO-BIO Ligy.
Více informací na www.pro-bio.cz

Vývoj výměry zemědělské půdy v ekologickém zemědělství ČR::::

Rok: Počet podniků: Výměra půdy v ha:
1990 3 480
1991 132 17 507 0,41
1992 135 15 371
1993 141 15 667
1994 187 15 818
1995 181 14 982
1996 182 17 022
1997 211 20 239
1998 348 71 621
1999 473 110 756
2000 563 165 699
2001 654 218 114
2002 717 235 136

ZDROJ: www.pro-bio.cz
www.mze.cz/cz

Tento referát pochází ze stránek:::

skola.memopage.cz

které pro Vás vytvořil informační server od mladých pro mladé www.memopage.cz

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT